24 Ekim 2017 Salı

ÖYLE BİR DEĞİŞTİ Kİ BATMAN Batman’ın fotoromanı "Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer" (Dünkü TPAO'cu Batman ile bugün TAPO'ya sahip çıkmaktan aciz kalan Batman!..)

ÖYLE BİR DEĞİŞTİ Kİ BATMAN
Batman’ın fotoromanı "Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer" (Dünkü TPAO'cu Batman ile bugün TAPO'ya sahip çıkmaktan aciz kalan Batman!..)

Türkiye Petrolleri’nin eski Beyaz Saray binasında bir dönemler petrol mühendisleri ve petrol sahalarında görev yapan petrol emekçileri kalırdı. Beyaz saray aşçılarının damak tadına doyum olmayan yemeklerin usta aşçıları, konuklar ile dönemin petrol yöneticilerinden tam puan alırdı. İşte bir dönemler Batman’ın lokomotifi olan TPAO’nun eski tesislerinden birkaç kare daha…
BEYAZ SARAY’IN AŞÇILARI
Türkiye Petrolleri küçülmediği ve 7000 işçinin çalıştığı dönemlerde Site’deki devasa konaklama merkezi olarak bilenen ‘Beyaz Saray’ binasında kalanların çoğu mühendis ve petrol emekçileriydi. Daha sonra yıktırılan o ‘Beyaz saray’da kimler aşçılık yapmadı ki? Yıl 1985. Geçen yıl TPAO’dan emekli olan Muhabir Şehmus Ustabaşı’nın da aralarında olduğu o ünlü aşçılardan bir kare.
TPAO’DA İDARİ İŞLER ŞEFLERİ
Batman’ın ‘lokomotifi’ olarak bilinen Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü, 1996 yılına kadar etkindi. Dönemin Bölge Müdürü Mustafa İşbilir, Kristal Park ile İdari İşler şefleri ve personelleriyle birlikte hatıra fotoğrafı için objektiflere böyle poz vermişti. Bu karedeki yönetici ve emektarların çoğu Türkiye Petrolleri’nden emekli oldu.
197O’Lİ YILLARDA BATMAN MÜZİĞİ
1970-1980’li yılarda Batman müziği daha hareketliydi. Dönemin yerel sanatçılarının verdikleri konserler kentte ses getirirdi. Batman müziğine emek veren isimlerden biri de TÜPRAŞ Batman Rafinerisi emeklisi Bahri Tunç’tu. 1970’li yılarda yerel sanatçılardan Cahit Akın’la birlikte ekip kuran Tunç, etkinlikten etkinliğe koşardı. İşte 70’lı yılarda Bahri Tunç’un başında olduğu Batmanlı eski yerel sanatçılardan bir kare.
ESKİ KONAKTA BAKANLAR
Şimdi ki Gazi Anadolu Lisesine dönüştürülen eski hükümet konağının dili olsa da ağırladığı Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Bakanları ve üst düzey bürokratları anlatabilse. Cumhurbaşkanı merhum Celal Bayar’ın açılışını yaptığı Cumhuriyet caddesindeki o eski hükümet konağında, bir çok parti liderinin yanı sıra SHP lideri Murat Karayalçın’ın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde Toplu Konut’tan sorumlu Devlet Bakanı Salih Sümer ile Çalışma-Sosyal Güvenlik Bakanı Nihat Matkap da Batman Valiliğini ziyaret eden Bakanlar arasında yer almıştı. Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ın eşlik ettiği iki Bakan’ın o geziden geride kalan kare.
DDY HEMZEMİN GEÇİDİ
İluh ve Hürriyet mahallelerini bir birinden ayıran DDY hemzemin geçidinde hemen her yıl görünmez kazalar yaşanır. Trenin içinden geçtiği ‘pazar’ olarak bilinen DDY geçidinde ölüm ve yaralamalara yol açan kazaların, son bulması için de esnaflar belli aralıklarla “DDY rayları şehir dışına çıkarılsın” kampanyaları başlatılmıştı. İşte daha TMO silolarının henüz sökülmediği, O DDY geçidinde ölümle sonuçlanan tren kazasından bir manzara. ((19 Ekim 2017 Perşembe, Barış Arslan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder